GeoWeb

geologický informační server
Skok na navigaci
GeoWeb > Geologické články > Geologie > Geopark Barrandien - expozice pod širým nebem

Geopark Barrandien - expozice pod širým nebem

V Berounském muzeu je volně přístupný park s geologickou expozicí věnovanou oblasti Barrandienu. Zde vám přinášíme reportáž ze slavnostního otevření konaného 31. května 2003

V sobotu 31. května 2003 proběhlo v areálu Berounského muzea Českého krasu slavnostní otevření expozice GEOPARK BARRANDIEN, kterou připravilo muzeum Českého krasu za pomoci několika institucí i jednotlivců.


Slavnostní zahájení moderoval Petr Jančařík, úvodní slova pronesl radní pro kulturu Středočeského kraje měli Ing. Zbyněk Šorm, o významu z hlediska pohledu geologie pohovořil RNDr. Petr Budil, Ph. D. z České geologické služby a k vlastní expozici promluvila geoložka muzea RNDr. Irena Jančaříková, která měla na budování parku nejvíce dočinění. Po proslovech přišlo na pořad poděkování všem, kteří k budování geoparku přispěli či se na něm podíleli. Nakonec dostala slovo country kapela BANKROT, která hrála všem návštěvníkům při prohlídce parku.


Venkovní expozice v podobě parku doplňuje geologickou expozici v interiérech muzea, kde jsou jen vzorky malých rozměrů umístěné ve vitrínách, ale v geoparku naleznete i obrovské bloky hornin, které si můžete sami osahat. V parku naleznete horniny rozmanitých typů a stáří - tedy přesně tak jak jsou v Barrandienu zastoupeny. Vystavené exponáty doprovází tabulky s popisem a fotografiemi lokalit odběru.


Součástí geoparku je také ukázka všech hornin, které se v Pražské pánvi (ta je součástí Barrandienu) postupně na sebe během milionů let ukládali.


V geoparku si také můžete vyzkoušet jak jste na tom s poznáváním základních barrandienských hornin a v kameništi si mohou například vaše děti odnést kamínky, které se jim zalíbí.


Pokud byste se rádi dozvěděli více o Barrandienu jeho vývoji a horninách a nebo si prostě chcete v centru Berouna odpočinout můžete navštívit místní geopark v areálu Berounského muzea. Vstup je zdarma.



Autor: Pavel Bokr
Datum: 2003-11-30 16:24:01
Prohlížení geologických map on-line
Geologické mapy ČR on-line

Provoz stránek sponzorují:










Top Geo Group
G-Consult
GeoWeb © 1999 - 2024 Pavel Bokr, kontakt info zavináč gweb tečka cz Navštivte: Lechat Interactive Webdesign