GeoWeb

geologický informační server
Skok na navigaci
GeoWeb > Geologické články > Literatura > Literatura pro začínající sběratele

Literatura pro začínající sběratele

Přehled základní literatury.

Uvádím zde výběr literatury která se bude hodit začinajícím sběratelům. Na úvod na seznámení doporučuji spíše populární literaturu u které je ovšem někdy problém s jejím opatřením. Řešením může být věřejná knihovna. U odbornějších titulů budete muset zajít již do odborné knihovny. Některé tituly lze také pořídit za úplatu v Geologickém ústavu v Praze na Klárově, dále Národní knihovna Klementinium kde ovšem půjčují většinu titulů pouze do studovny. Lépe proto do knihovny Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřfUK) v Praze na Albertově kde se výpůjčku půjčují domů a kde mají v podstatě většinu literatury kterou bude potřebovat. Knihovna je otevřená i pro veřejnost. Více informací je na adrese knihovny:http://www.cuni.cz. Pokud hledáte další literaturu, můžete vždy použit rejstřík použité a doporučené literatury který se nachází v každé odborné knize. Proto postačí půjčit si jeden nebo tva tituly a z nich můžete vybírat další.


Zdeněk V. Špinar (1988), Kniha o pravěku - Tato kniha je určena převázně mladším sběratelům do 15 let. Na úvod jsou uvedeny jednotlivé útvary a zbytek knihy je věnovám obrázkovému přehledu chronologicky sestaveného. Obrázky jsou od J.Buriana (252 stran)

Oldřich Fejfar (1989), Zkamenělá minulost - Opět jedna z populárních knih, které jsou zaměřeny pro mladší generace. Nastíněný vývoje paleontologie a vývoje života na Zemi s velkým množstvím obrázků. (304 stran)

Rudolf Prokop (1989), Zkamenělý svět - Velmi dobrá kniha, vřele doporučuji všem začánajícím zájemcům o paleontologii. Rudolf Prokop z Národního Muzea v Praze v ní srozumitelným způsbem pojednává o životě a vývoji v Českých prvohorách, popisuje nejběžnější druhy a uvádí i jednoduchý klíč k jejich určování. (274)

Ivo Chlupáč et al. (1992), Paleozoikum barrandienu - Již odbornější literatura která je kompletním přehledem stratigrafie a tektonického vývoje Českého staršího paleozoika (kambrium - devon).(292 stran)

Ivo Chlupáč (1999), Vycházky za geologickou minulostí Prahy a okolí - Velmi dobrý průvodce po lokalitách v Praze a okolí s popisem hornin, geologických zajímavostí a samozřejmě také s popisem fosílií. Kniha za zaobíra lokalitami všech útvarů.(279 stran)

Zdeněk Kukal (1986), Základy sedimentologie - Úvod do základů sedimentologie na vysokoškolské úrovni. Kniha ze zabývá genezí a systematikou sedimentů. Doporučuji spíše pro zkušenější zájemce. (466 stran)
Autor: Petr Mráz
Datum: 2003-11-30 15:34:26
Prohlížení geologických map on-line
Geologické mapy ČR on-line

Provoz stránek sponzorují:










Top Geo Group
G-Consult
GeoWeb © 1999 - 2024 Pavel Bokr, kontakt info zavináč gweb tečka cz Navštivte: Lechat Interactive Webdesign