GeoWeb

geologický informační server
Skok na navigaci
GeoWeb > Geologické články > Paleontologie > Vymírání na pomezí druhohor a třetihor

Vymírání na pomezí druhohor a třetihor

V průběhu vývoje Země došlo již několikrát k obrovskému vymírání. Asi nejznámější je vymírání na rozhraní druhohor a třetihor, kterému je tento článek věnován.

      V průběhu vývoje Země došlo již několikrát k obrovskému vymírání. Asi nejznámější je vymírání na rozhraní druhohor a třetihor, kdy mizí celá řada skupin organismů jako například amoniti, belemniti, dinosauři a to jak ve vodním prostředí tak i na souši. Nejedná se však o největší vymírání (nejdrastičtější vymírání proběhlo koncem prvohor na konci permu o o něco méně drastické pak na konci ordoviku) - svou popularitu získalo tím, že došlo k vymření dinosaurů a také tím, že je snad každému známá teorie o dopadu vesmírného tělesa a také je celkem v povědomí tmavá vrstvička se zvýšeným obsahem iridia na hranici mezi křídou a paleocénem. Ani s dopadem vesmírného tělesa to však není tak jednoduché a jednoznačné, protože vymírání bylo postupné. Toto vymírání trvalo přibližně 8 milionů let a řada skupin se hranice křída/terciér ani vůbec nedočkala a u jiných, které to štěstí měli docházelo většinou ke snižování počtu druhů. Z dinosaurů se hranice křída/terciér dožilo jen 12 druhů(!), takže představy o vyhynutí všech dinosaurů na jednou se nezakládají na pravdě.

      O příčině tohoto vymírání se dodnes vedou spory. Existují různé teorie jako například, že vymírání bylo způsobeno dopadem vesmírného tělesa, vulkanickou činností, klimatickými změnami atd. Dopad vesmírného tělesa by mohl takový následek rozhodně způsobit, dokonce byl nalezen i dopadový kráter v Mexickém zálivu (i když i dnes jsou o tom spory), ale vymírání bylo postupné - to právě do teorie s dopadem vesmírného tělesa příliš nezapadá. Rozsáhlou a nebývalou vulkanickou aktivitou lze toto vymírání také vysvětlit - v Indii exsituje rozsáhlá plošina, kde docházelo někdy během křídy k výlevům láv, dále i vznik iridiové vrstvičky může být způsoben vulkanickou činností, ale i pro tuto teorii je vymírání pozvolné. Pravděpodobnější je, že došlo ke kombinaci více možných příčin, přičemž významou roli hráli i klimatické změny, které se podíleli na všech velkých vymíráních a které jsou velmi citlivé na sebemenší změny na Zemi.

      Po tomto vymírání se vlády na Zemi ujímají nové skupiny organismů, které neměli možnost se v druhohorách výrazně prosadit jako jsou například savci, kteří zaznamenávají v terciéru obrovský rozvoj.
Autor: Pavel Bokr
Datum: 2004-04-09 23:21:13
Prohlížení geologických map on-line
Geologické mapy ČR on-line

Provoz stránek sponzorují:










Top Geo Group
G-Consult
GeoWeb © 1999 - 2024 Pavel Bokr, kontakt info zavináč gweb tečka cz Navštivte: Lechat Interactive Webdesign